Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Étel allergia kontra ételintolerancia

B-Eat Yourself
2018. 11. 06. 17:18:45
Étel allergia kontra ételintolerancia Étel allergia vagy ételintolerancia, mit számít hogyan nevezem ugyanazt jelenti... Vagy mégsem ?!
Ideje helyére tenni az oly sokak szájából már tévesen elhangzott fogalmakat.

             

Ahogyan a nadrág nem ugyan az, mint a felső, úgy nem lesz soha az ételintoleranciából étel allergia.

"Na jó, jó persze ez eddig rendben van" mondhatnád, de akkor melyik mit is jelent ?!


Napjainkban rengeteg ember mondhatja el magáról, hogy valamelyik sajnálatos kategóriába tartozik, viszont mi alapján is lehet megkülönböztetni a két fogalmat?!




Ételallergia
- ezt könnyen kiszűrhetjük szervezetünk azonnali reagálással jelzi, hogy ha az adott helyzetről van szó,
melynek esetében nem számít a bevitt allergén anyag mennyisége.
Az ételallergia kialakulásáért az immunrendszer vonható felelősségre.

Jellegzetes tünetei

  • ödéma
  • fulladás
  • kiütések


Ételintolerancia - az allergiával szemben az intolerancia az, amit az általunk elfogyasztott étel valamelyik fehérjéje vált ki. Ezek emésztetlenül jutnak át a bélnyálkahártyán ennek okául autoimmun reakciót váltanak ki, melynek kellemetlen tünetei az étel elfogyasztása után napokkal és hetekkel is jelentkezhetnek. Tüneteit az emésztőrendszer nem megfelelő működése okozza.

Jellemző tünetei:

  • emésztési problémák
  • hasmenés
  • puffadás
  • hasi fájdalmak
  • súly problémák
  • alvászavar
  • levertség
  • bőrproblémák


Az intolerancia legjellemzőbb fajtái:

Tejcukor intolerancia / laktóz érzékenység:

laktóz bontásához szükséges enzim (laktáz) hiánya. Ebben a helyzetben nincs cukor bontás, erjedés van .
Tünetei: hajmenést-haspuffadás.
Ez a betegség a jelen állás szerint nem gyógyítható, viszont ideiglenes megoldást nyújtanak az erre a célra megalkotott laktóz tabletták.
Laktózmentes tejtermékek fogyasztása ajánlott a laktózérzékeny betegeknek, állati eredetű tejtermékek helyett növényi eredetűek. A másodlagos laktózérzékenyeknek lehetséges megpróbálkozni laktóz visszaszoktatásra, ami annyit jelent, hogy naponta többször kis mennyiségű tejtermék fogyasztása több héten keresztül. Ez a módszer krónikus betegeknek nem ajánlott. 




Lisztérzékenység / cöliákia:


elsősorban a vékonybelet érintő autoimmun betegség az erre genetikailag hajlamos személyeknél jellemző. 


A lisztérzékenység megnevezése kissé félrevezető, hiszen az érzékenységet okozó anyag a glutén nem csak a búzalisztben megtalálható.
Reakciót vált ki a  búzában található giladin, a rozsban előforduló szekalin, vagy az árpában jelen lévő hordein melyek a glutén alkotóelemei.
Ezen lisztfélék és belőlük készült élelmiszerek veszélyesek az érzékeny személy számára.
Továbbá nem szabad összekevernünk a cöliákiát a búza allergiával, amely a búzafehérjékre adott akut reakció.
Tünetei: testsúly csökkenés, emésztőrendszeri zavarok változóan hasmenés vagy éppen székrekedés.
A betegség nem gyógyítható egyetlen hatásos kezelési módszer rá az egy életen át tartó gluténmentes diéta.
Amely alapjaiban foglalja a rostdús táplálkozást,fogyaszthatóak a húsok, halak, zöldségek, rizs, kukorica, köles, cirok. 
Kerülendő: a búza, a rozs, és az árpa.


Forduljunk szakemberhez az alábbi tünetek jelentkezésénél:
  • puffadás
  • étvágytalanság
  • rendszeres gyomorégés
  • rendszeres hasmenés-székrekedés
  • indokolatlan súlyvesztés
  •  


VISZONT! Mielőtt allergiás vagy éppen intoleráns jellemzőkkel fejvesztve rohannánk az orvoshoz kiváló megoldást nyújtanak az ételintoleranciai illetve ételallergia önellenőrzéshez az házi gyors tesztek.

Ezekről bővebben itt olvashatsz.

Glutén-,cukor-, laktózmentes receptek széles választéka: itt.



Ideje beszerezned a legminőségibb alapanyagokat:
   

 

Keresés