A nagy liszt kérdés
Íme egy kis útmutató a könnyebb kiigazodást segítve.
Rendezzük sorainkat és fejünkben a használati utasításokat.
Maga a liszt megnevezést a kezdetekben a búzamag őrleményére értettük.
Viszont ma már egyre elterjedtebbek az alternatív lisztek.
Vannak amelyek nem tartalmazzák a gabonafélékre jellemző sikérképző fehérjét azaz a glutént.
Nézzünk pár fajtát:
Lenmagliszt:
A lenmagból szervezetünk ómega-3 zsírsavakat tud előállítani, így hát kitűnő választás azok számár, akik ritkán vagy egyeltalán nem fogyasztanak halételeket, viszont tennének szívük és érrendszerük védelméért.
Süteményekben a tojás és zsiradék helyettesítésére is alkalmas, lazább levegősebb állagot eredményez.
Rendszeres használatával elérhetjük a normál testtömeg fenntartását, és székrekedés ellen is kiválóan alkalmas.
Tippek felhasználáshoz:
Fahéjas szilvás csoda Cukkinis csokitorta Magvas túrópogácsa
Szezámmagliszt:
Rendkívül sokféleképpen felhasználható. Nagy mennyiségű folyadék, illetve zsiradék felvételre képes.
Felhasználásával növelhetjük a pékáruk rost és fehérjetartalmát, illetve csökkenthetjük a kalória és szénhidrát tartalmukat.
Kenyereket, lepényeket, süteményeket készíthetünk belőle, továbbá alkalmas zöldségek és húsok panírozására is.
Maniókaliszt:
Íztelen, szagtalan őrleménye.
A pudingok fő alapanyaga, de használják levesek, szószok sűrítésére is.
Kókuszliszt:
A kókuszhúst zsírtalanítás után őrlik finomlisztté.
Édes tészták készítéséhez jó alapanyag, hiszen jellegzetes édes íze van.
Felhasználható még édes szószok, esetleg mártások sűrítésére is.
A kókuszliszttel készült tészták sütési ideje az átlagtól rövidebb, ezért jobban oda kell figyelnünk, nehogy oda égessük tésztánkat.
Tippek felhasználáshoz:
Raffaello pohár Málnás-mentás muffin kosár
Mandulaliszt:
Nagyon alacsony szénhidráttartalma, fehérjetartalma magas.
Telítetlen zsírsavakat tartalmaz. Ezek közül az egyik a linolsav, amit maga szervezetünk nem képes előállítani, ezért étrendünkbe beillesztve kell hozzájutnunk.
Mandulaíze miatt elsősorban sütemények, desszertek, esetleg krémek felhasználásához alkalmazható.
Bambuszrostliszt:
Az elkészített ételek rosttartalma növelhető vele.
Ez egy gluténmentes por állagú fel nem szívódó növényi rost, így diétázók étrendéjébe kiválóan illeszthető.
Jó duzzasztó képességgel bír, a kenyerek kérgét roppanóssá teszi, tökéletes állagjavító.
Viszont sűrítésre egyaránt alkalmas.
Tippek a felhasználáshoz:
Kardamomos eperpite Kakaós-fahéjas tekercs
A konjac növény gyökérgumójából készítik, a japán konyha egyik tradicionális alapja.
Nagyon jó vízmegkötő képessége, így ételek sűrítéséhez, pudingok, mártások készítéséhez kiválóan felhasználható.
Nagyon kevésre van szükségünk belőle egy-egy étel elkészítéséhez, hogy jó állagú süteményt vagy akár krémet kapjunk.
Gluténmentes, íztelen, szagtalan, alacsony kalóriatartalmú, teljesen szénhidrátmentes.
A gyomorban is jól megköti a vizet így létrehozza a telítettségérzetet, tehát beilleszthető bármelyik diétába, viszont ilyenkor folyadékfogyasztásunkra is ügyelnünk kell.
Útifűmaghéjliszt:
Az útifűmaghéj számos jótékony tulajdonságáról korábban már szóltam.
Vízből képes felszívni saját súlyának hússzorosát, így tökéletesen alkalmazható sűrítőanyag.
Süteményekbe belekeverve természetes módon segíthetjük emésztésünket.
Tippek felhasználásra:
Tojástekercs Csokis-barackos pohárkrém
Burgonyaliszt:
Nagy keményítő tartalmának köszönhetően jó vízmegkötő képességgel rendelkezik, jelentős lizintartalma is.
Jó leves és szószsűrítő, sütéshez használva más lisztekkel vegyítendő.
Tippek belőle készült lisztkeverék felhasználáshoz:
Minimanó torta
Kukoricaliszt:
Erősen sárgás színe miatt gusztusos a belőle elkészített tészta.
Galuskához, krémlevesekhez, hústöltelékek összefogójaként, valamint édes sütemények elkészítéséhez is használandó.
Tippek belőle készült lisztkeverék felhasználáshoz:
Házi lekváros táska
Álgabona alakú, gluténmentes lisztek:
Cirokliszt:
Jelentős antioxidánsokat tartalmaz, enyhe íze miatt igen sokrétűen felhasználható.
Aprósütemények, torták, kenyerek, pizzák, palacsinták is készíthetőek belőle.
Kölesliszt:
Édeskés ízű, színe halványsárga.
Sok kovasavat tartalmaz, amely jelentős minden élő szervezet számára.
Kenyerek, palacsinták, sütemények kásák, levesek összetevője lehet. Kenyérkészítéshez más liszttel vegyítendő.
Gabona alapú tisztek:
Rizsliszt:
Leginkább sütemények elkészítéséhez, azaz pitetésztához, aprósüteményekhez használják.
Gluténmentes ezért gluténérzékenyek diétájába is kiválóan illeszthető.
Tippek felhasználáshoz:
Mandulás mámor
Zabliszt:
A zabban található poliszacharid jó hatással bír a koleszterinszintre.
Lassan felszívódó szénhidrát, mivel nem okoz hirtelen vércukorszint emelkedést így cukorbetegek is előszeretettel fogyaszthatják.
Különböző tészták készítésénél érdemes más liszttel vegyíteni, hogy a tészta szépen feljöjjön.
Jó alapanyag nokedli készítéshez.
Gluténmentes lisztekhez sorolható, amennyiben a zab gluténnal nincs szennyezve. Viszont, ha ez a szennyeződés nem kizárható cöliákia esetén fogyasztása nem javasolt, de ez egyénre szabottan dietetikussal meghatározandó.
Tippek a felhasználáshoz:
Galuska